RECREATIE IN ZWEDEN

 
Home            Blia         Recreatie            Reis            Contact

 

Wat is er allemaal te doen?

De provincie Värmland biedt zowel in de zomer als in de winter volop activiteiten en recreatiemogelijkheden. Zowel op sportief, avontuurlijk, muzikaal en cultureel gebied is er genoeg te beleven. Hieronder hebben we een paar voorbeelden gezet van wat er zoal in de omgeving te doen is. Bij het VVV in Munkfors of Hagfors geven ze je graag meer informatie .

 

 

Vlakbij ons vakantiehuis ligt de Klarälvsbanan: een 90 km lang fietspad tussen Karlstadt en Hagfors. Deze voormalige spoorlijn herinnert aan de tijd dat Värmland nog een rijke ijzerindustrie had en voert nu langs de mooiste plekjes, door bossen en langs oude stationnetjes. Stop onderweg eens om via de vele zijpaden de bossen te ontdekken of om ergens een lekker kopje koffie te drinken, bijvoorbeeld bij Perrongen, een voormalig station in Munkfors. Door het gladde asfalt is het pad uitermate geschikt voor (lange) fiets-, langlauf- en skeelertochten, maar natuurlijk ook voor een lekkere wandeling met mooie uitzichten. Er zijn ook mogelijkheden voor georganiseerde tochten (informeer bij de plaatselijke VVV). 

 

Een bezoek aan Mårbacka, het geboortehuis van Selma Lagerlöf, is zeker de moeite waard. De Zweedse schrijfster werd zeer bekend door haar boek over Nils Holgersson. Het landgoed is na haar overlijden in 1940 opengesteld als museum. Tijdens de rondleiding door het huis komt je erachter dat ze niet alleen maar schrijfster was. Het landgoed ligt bij Sunne, ongeveer 30 km van Munkfors.

 

 

 

Gedurende de wintermaanden biedt de omgeving volop wintersportmogelijkheden. Langlaufen kan al vanaf de voordeur of op de diverse loipes. Op sommige grote meren zijn schaatsbanen aangelegd.

Om te skiën heeft het stadje Sunne (30 km) diverse pistes. Een veel groter skigebied ligt in Branas op zo’n 80 km afstand.  Zweden kent geen après-ski, maar na een inspannend middagje skiën wordt er wel vaak gebarbecued bij de piste.

En wanneer er onvoldoende sneeuw ligt: In Torsby bevindt zich de langste overdekte skitunnel van zweden.

 

 

Sinds 2006 is in Sunne een groot waterpretpark geopend. Zeker met kinderen en mooi weer staat dit garant voor een leuk dagje uit.  

Zweden staat bekend om de ontelbare meren. In de directe omgeving zijn er diverse zwemmeertjes met faciliteiten (zwemsteiger, kleedruimte, strandje, speelveldje, grillplaats):  Het Rådasjon ligt bij een camping met winkeltje. Het Lakenesjön in Sörby blijft lang ondiep en is zeer geschikt voor kleine kinderen. Tussen Munkfors en Sunne (wegnr.241) bevindt zich midden in de bossen het Rannsjön, Dit meer is wat dieper en dus minder geschikt voor hele kleine kinderen.

 

 

Het roofdiercentrum The Big Four in Råda neemt kinderen en volwassenen via een audiotoer mee door het museum.

Ze laten zien welke wilde dieren er in de bossen van Värmland voorkomen: de beer, lynx, veelvraat en de eland. Je mag de dieren zelfs aanraken en aaien!!

 

 

 

 

In Sunnemo is er de mogelijkheid om in de zomer elanden/beversafari’s te houden bij Huskyfarm Björkilsätern en in de winter een hondensledetocht over een bevroren meer.

Dit bedrijf heeft nog meer activiteiten, meer kan je hier over vinden op het VVV kantoor.

 

 

 

 

In februari vindt vaak de Zweedse rally plaats. Deze wordt gehouden in de omgeving van Hagfors. Dit evenement trek vele supporters en toeristen, heel de streek leeft mee met deze happening.

 

 

 

 

 

 

Wandelen is er echt een verademing, je loopt altijd in de natuur. Op elke hoek of achter elke struik kan een eland, een vos of een ree staan, overdag kom je deze beesten niet zo snel tegen maar als het gaat schemeren is de kans des te groter.

Een hele mooie wandeling is bij Brattfallet, dit is ongeveer 40 km boven Munkfors,  de tocht is ongeveer 8 km lang, kent veel hoogteverschillen, er zijn diverse beekjes en ook uitrustpunten.

 

 

                    Hieronder staan nog een paar mooie foto’s die wij tijdens onze diverse vakanties hebben gemaakt.

gotenburg